۲۷۶ روز از سال گذشت اما سهم پایتخت نشینان از هوای پاک تنها پنج روز بود؛ این در حالیست که تهرانیها در این مدت ۹۴ روز هوای آلوده و ناسالم استنشاق کردند.
روز از سال گذشت اما سهم پایتخت نشینان از هوای پاک تنها پنج روز بود؛ این در حالیست که تهرانیها در این مدت ۹۴ روز هوای آلوده و ناسالم استنشاق کردند.
۹ ماه از سال گذشت و بر اساس آمارهای منتشر شده، تعداد روزهای آلوده به ویژه در فصول پاییز و زمستان افزایش چشمگیری داشته است؛ بد نیست نگاهی به این آمار داشته باشیم.
تا روز اول دی امسال تهرانی ها فقط و فقط پنج روز هوای پاک استنشاق کردند و ۱۷۷ روز هم کیفیت هوا قابل قبول یا همان سالم بوده است
براساس آمار رسمی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران طی مدت مذکور ۸۲ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس(بیماران قلبی عروقی، کودکان، سالمندان و زنان باردار) و ۱۲ روز هوای ناسالم برای تمامی اقشار به ثبت رسید که زنگ خطری برای سلامت همگانی است.
اگر نیم نگاهی به آمار و وضعیت کیفیت هوای تهران در سال های اخیر بیاندازیم به این نتیجه می رسیم که ۶ ماه دوم سال به دلیل سرما، پدیده اینورژن(وارونگی هوا) و افزایش ترافیک به دلیل بازگشایی مدارس، دانشگاه ها و مراکز آموزشی کیفیت هوا کاهش محسوسی می یابد.
تنفس راحت در فروردین و اردیبهشت
فروردین همیشه بیشترین تعداد هوای پاک و سالم را داشته است؛ وزش باد بهاری و سفرها و تعطیلات نوروز و کاهش ترافیک و تردد از عوامل استنشاق هوای با کیفیت تر در فروردین است.
در بیشتر روزهای فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۳ کیفیت هوای تهران در وضعیت قابلقبول و سالم قرار داشت؛ در ۲۳ فروردین، شاخص کیفیت هوا ۴۲ بود که در محدوده هوای پاک قرار دارد.
نوسانات آلودگی در ماههای خرداد و تیر
در خرداد و تیر ۱۴۰۳، کیفیت هوای تهران در نوسان بود و در برخی روزها به وضعیت ناسالم برای گروههای حساس رسید. بهعنوان مثال، در ۴ خرداد امسال شاخص کیفیت هوا در ایستگاه باقرشهر به ۲۱۷ رسید که نشاندهنده وضعیت هوای بسیار ناسالم (بنفش) بود. همچنین، در ۱۳ خرداد ۱۴۰۳، شاخص کیفیت هوا در تهران به ۹۲ رسید که در مرز آلودگی قرار داشت.
بهطور کلی در این ۲ ماه، کیفیت هوا در تهران متغیر بود و در برخی روزها به وضعیت ناسالم برای گروههای حساس رسید.
روزهای آلوده مرداد و شهریورماه
در مرداد و شهریور ۱۴۰۳، کیفیت هوای تهران در نوسان بود و در برخی روزها به وضعیت ناسالم برای گروههای حساس رسید. بهعنوان مثال، در ۲۳ مرداد کیفیت هوا در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس قرار داشت.
در چهار شهریور میانگین شاخص کیفیت هوا ۷۱ بود که در وضعیت قابل قبول قرار داشت.
بهطور کلی، در این ۲ ماه کیفیت هوا در تهران همچون ماه خرداد و تیر متغیر بود و در برخی روزها به وضعیت ناسالم برای گروههای حساس رسید.
چالشهای آلایندگی هوا در مهرماه با بازگشایی مدارس
پایتخت با بازگشایی مدارس با چالشهای جدیدی در زمینه آلودگی هوا رو به رو بود به طوری که کیفیت هوای تهران در در ماه مهر با نوسان رو به رو بود.
کیفیت هوا در ۲۲ روز در وضعیت قابل قبول قرار داشت، اما در هشت روز کیفیت هوا بالاتر از حد مجاز بود.
بهعنوان مثال، در ۲۵ مهر امسال شاخص کیفیت هوا به ۱۰۰ رسید که نشاندهنده وضعیت ناسالم برای گروههای حساس است.
۲۶ مهر شاخص کیفیت هوا به ۱۱۴ رسید که نشاندهنده وضعیت ناسالم برای گروههای حساس بود این در حالی است که در ۲۷ مهر شاخص کیفیت هوا به ۸۷ رسید و در وضعیت قابل قبول قرار داشت.
بهطور کلی در مهر امسال کیفیت هوا در تهران متغیر بود و در برخی روزها به وضعیت ناسالم برای گروههای حساس رسید.
ماههای بحرانی؛ آبان و آذر
بی شک آبان و آذر امسال به عنوان آلودهترین ماه های سال تاکنون بوده است؛ در آبان، تهران ۵۶ روز هوای ناسالم (برای گروههای حساس و عمومی) را تجربه کرد و در آذرماه، تعداد روزهای آلوده به ۱۸ روز رسید.
براساس اطلاعات موجود تا ۲۷ آبانماه، تهران از ابتدای سال پنج روز هوای پاک، ۱۶۴ روز هوای قابل قبول، ۷۱ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس و سه روز هوای ناسالم برای همه افراد داشته است.
بر اساس آمار شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، پایتختنشینان هوای پاک استنشاق نکردند؛ همچنین ۱۲روز هوای سالم و ۱۸ روز هوای ناسالم برای اقشار محتلف جامعه به ثبت رسید.
مقایسه با سالهای گذشته نشان میدهد که تعداد روزهای آلوده در آذرماه ۱۴۰۳ افزایش یافته است؛ آذر سال ۱۴۰۲شهروندان تهرانی یک روز هوای پاک، هشت روز هوای قابل قبول، ۱۷ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس و چهار روز هوای ناسالم برای همه افراد را تجربه کرده بودند.
این افزایش آلودگی هوا میتواند به عوامل متعددی مانند شرایط جوی، افزایش ترافیک و فعالیتهای صنعتی مرتبط باشد؛ لازم به ذکر است که ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون بهعنوان آلاینده شاخص در بیشتر روزهای آلوده آذرماه ۱۴۰۳ شناخته شد.
کارشناسان اما عدم اجرای صحیح قانون هوای پاک توسط برخی دستگاه های مسوول، کاهش بارندگی و وزش باد، وارونگی هوا و شرایط جوی نامساعد را در کنار تردد خودروهای تک سرنشین و دودزا، کمبود حمل و نقل عمومی و کیفیت پایین بنزین از عوامل افزایش آلودگی هوای تهران اعلام کردهاند.۲۷۶
منبع خبر :
https://www.irna.ir/